Jokainen Helsingin dragonmelontakilpailuun osallistuva joukkue voi tilata itselleen yhden tai useampia salaharjoituskertoja. Yksi harjoituskerta sisältyy osallistumismaksuun.  Salaharjoittelu tapahtuu Helsingin Melontakeskuksessa osoitteessa Rajasaarenpenger 8. Yksi salaharjoituskerta kestää 60 minuuttia ja maksaa 70 euroa. Salaharjoittelun keskeiset valmennukselliset tavoitteet ovat:

  • joukkue hallitsee tahdissa melomisen taidon
  • joukkue tuntee omat voimansa
  • joukkue taitaa lähtötekniikan
  • perämies hallitsee ohjaustekniikan

Näiden taitojen varmistamiseksi seuraavassa muutamia ajatuksia joukkueen valmentamista varten.

Istumajärjestys

Vene kuormataan lievästi takapainoiseksi, sillä se helpottaa veneen ohjattavuutta. Vene kuormataan tasapainoisesti siten, että veneen molempien puolten miehistöt olisivat mahdollisimman samanpainoiset.  Suurikokoisia henkilöitä ei kannata sijoittaa veneen takimmaisille paikoille koska nämä eivät mahdu siellä kunnolla melomaan/istumaan.  Etummaiseen lähinnä rummunlyöjää istuvaan pariin kannattaa valita joukkueen keskiarvoa parempikuntoiset (ei kuitenkaan välttämättä kovakuntoisimmat) melojat, jotka melovat hyvällä tekniikalla. Tahtiparin huono melontatekniikka haittaa kaikkien näiden takana melovien toimintaa.  Veneen voi kuormata myös kahden viiden parin ryhmissä siten, että näiden ryhmien väliin jää yksi vapaa penkkirivi. Tällöin veneen kuormaus aloitetaan ensimmäisestä penkkirivistä.

Melontarytmi

Etummainen pari määrää joukkueen melontatahdin ja rummunlyöjä seuraa tätä tahtia välittäen sen edelleen muille melojille. Melontarytmin toistaminen helpottaa yleensä samatahtisuuden löytymistä. Parhaiten menestyneet joukkueet ovat meloneet välierissä ja finaaleissa noin 85 vetoa minuutissa.

Melontatekniikka

  • Melojat istuvat mahdollisimman lähellä veneen ulkolaitoja ja tukeutuvat jalkojen ja pakaroidensa välityksellä mahdollisimman tukevasti istuimeen.
  • Melasta tartutaan kaksin käsin kiinni siten, että toinen käsi tarttuu melaan "nupin" yläpuolelta ja alempi/vetävä käsi noin 10 cm lavan yläpuolelta. Alempi käsi tarttuu melan varteen siten, että peukalo kohtaa muut sormet melan varren eri puolilta lähtien.
  • Veto aloitetaan suoraksi ojennetulla käsivarrella. Vartalo kumartuu eteen ja kiertyy samalla vetävän käden puolelle. Melan asento on pysty ja veto kulkee veneen kyljen suuntaisesti.
  • Veto lopetetaan kun vetävän käden ranne saavuttaa vatsan etupinnan  Itse veto on nopea, voimakas ja luonteeltaan terävä.
  • Valtaosa melojista meloo mieluiten vasen käsi alhaalla ja tästä syystä oikea käsi alhaalla melovia on joukkueissa vähemmistö. Tasapainoisen melontasuorituksen kannalta kannattaa etsiä/kokeilla hyviä "kakkosoikeita" jotta veneen molemmilla puolilla tuotettaisiin yhtä paljon työtä

Lähtötekniikka

Veneet lähtevät itse kilpailussa paikoiltaan. Onnistuneen lähdön vaikutus joukkueen lopputulokseen on ratkaiseva – epäonnistuneen lähdön vuoksi koko suoritus voi mennä pipariksi ja jatkopaikka jäädä saamatta.  Ensimmäiset kaksi tai kolme vetoa ovat luonteeltaan venettä liikkeelle panevia ja siksi tempoltaan rauhallisia. Juuri näiden vetojen aikana on suurin vaara seota tahdissa, mikäli joukkue kiihdyttää liian nopeasti tahtiaan – joku putoaa silloin varmasti tahdista.  Noin kuudennen – kahdeksannen vedon kohdalla tahti kiihtyy huippuunsa. Joukkueen kestävyys ratkaisee kuinka pitkään yllä pidetään maksimitahtia ja milloin siirrytään matkavauhtiin.

Perämies

Perämies seisoo rennosti haara-perusasennossa koko rintakehä eteenpäin osoittaen ja katsoen eteenpäin rummunlyöjän ylitse ja sivuitse. Suurimpia perämiehen virheitä ovat kyykistely ja melan tarkkailu taaksepäin katsomalla. Perämelan lape pidetään selkeästi vedessä ja sitä käytetään peräsimen tapaan – perämies ei "soutele sivuttain" eteenpäin melottaessa. Perämies tuntee jaloissaan, mikäli vene on sivusuunnassa epätasapainoisesti kuormattu. Mikäli perämies joutuu tyvenessä ohjaamaan voimalla on tämä merkki siitä, että joukkue meloo toiselta puolelta voimallisemmin kuin toiselta.

Rummunlyöjä

Lyö tahtia ensimmäisenä melovan tahtiparin melonnan rytmissä. Rummunlyöjä voi kohdistetuin ohjein vaikuttaa yksittäisten melojien rytmihäiriöihin.

Harjoituksen kulku

Salaharjoituksen aikana kannattaa kiinnittää huomiota edellä esitettyihin vinkkeihin.  Melontatekniikan ja rytmin harjoittamisen kannalta kannattaa pyrkiä rentoon ei aivan täysillä tapahtuviin spurtteihin – sopiva spurtin pituus voi olla esim. 75 – 100 metriä. Lähtöharjoituksia tehtäessä veto kestää niin kauan, että vene on saatu täyteen vauhtiin ja melontatempo vakiinnutettua.

Melontatekniikan videovinkki

Katso video https://www.youtube.com/watch?v=j7lRbj3K8c4.

Tekniikkakuvia ja tekstiä

Katso Ruotsin Kanoottiliiton vinkit

http://www.kanot.com/globalassets/svenska-kanotforbundet-drakbat/dokument/teknikkompendium.pdf