Tuen Ng (lohikäärmevenefestivaali) kunnioittaa arvostettua historiallista hahmoa, Qu Yuania (lausutaan Chu Ywan), ja hänen tarinaansa.  Hän eli lähes 2500 vuotta sitten muinaisessa Kiinassa. Chun kuningaskunnan hallituksen korruption vuoksi poliittiset kilpailijat syyttivät Qu Yuania väärin perustein maanpetoksesta ja tämän seurauksena hänet karkotettiin maasta. Epätoivoissaan ja ehkä viimeisenä protestina hallitusta vastaan hän heittäytyi Mi Lou nimiseen jokeen.

Kiinalaiset eivät ole unohtaneet tätä hänen epätoivoistansa sankarillista tekoaan ja sitä, kuinka kalastajat meloivat veneillään hukuttautumispaikalle saadakseen hänen ruumiinsa talteen ennen kuin kalat ennättävät syödä ruumiin lyöden rumpuja ja heittämällä riisinyyttejä jokeen häiritäkseen kaloja. Näin syntyi perinne, joka jatkuu yhä.

Vuosittain viidennen kuun kuukauden viidentenä päivänä (yleensä kesäkuussa) dragonmelojat toteuttavat uudelleen tuon kiihkeän ryntäyksen pelastaakseen Qu Yuanin melomalla koristeellisilla lohikäärmeveneillä, rumpujen päristessä. Varmuudella ei tunneta, kuinka lohikäärmevenekilpailu sai alkunsa, mutta uskotaan, että vuosien varrella ne käynnistettiin pahojen vesihenkien torjumiseksi. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että 5. kuun numeroiden yhdistelmää pidetään huonona enteenä ja lohikäärmeet kykenisivät karkottamaan pahat henget, suojelemaan ihmisten terveyttä ja varmistaa hyvän sadon valmistuminen vuosittain.

Tähän aikaan vuodesta syödään myös erikoisruokia, erityisesti Hongkongissa, mukaan lukien jäljennökset riisinyyteistä, joita kalastajat heittivät Milo-jokeen yrityksessään pelastaa QuYuan.