Dragonmelonta Suomessa
Ajatus dragonmelontatoiminnan käynnistämisestä Suomessa syntyi kilpamelojien matkalla Ruotsin Nyköpingissä, jossa ratamelojat kilpailivat Pohjoismaiden mestaruuksista. Tuon jälkeen käynnistyi keskustelu Helsingin Kanoottiklubin vaikuttajien piirissä ja tämä johti talvikauden aikana Suomen Dragonliitto ry:n perustamiseen ja mallina käytettävän ruotsalaisveneen tuomiseen Suomeen. Malliveneen pohjalta valmistettiin Pietarsaaressa ensimmäiset suomalaiset lohikäärmeveneet, ensin neljä kappaletta ja myöhemmin kahdeksan lisää.
Ensimmäinen dragonfestivaali järjestettiin Helsingin Siltavuoren salmessa vuonna 1991yhteensä 24 joukkueen voimin. Helsingin tapahtumaan osallistui vuosituhannen vaihteessa yli 250 joukkuetta ja yli 6000 melojaa. Helsingin esimerkin mukaisesti on järjestetty kilpailuja Turussa, Raumalla, Pyhärannassa, Kankaanpäässä, Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella, Valkeakoskella, Lahdessa ja Kuopiossa. Veneet ovat kiertäneet paikkakunnalta toiselle ja niissä järjestelyistä ovat vastanneet melontaseurat ja muut aatteelliset yhteenliittymät, kuten Lions -klubit.
Lohikäärmeiden kerrotaan olevan lasten ystäviä ja siksi dragonmelontatapahtumien avulla on kerätty varoja hyväntekeväisyyteen. Helsingissä on tuettu Lastenklinikan vastasyntyneiden hoitoa yli 530.000 euron edestä ja muualla Suomessa liki samalla summalla.
Edellisen kerran dragonveneet ja -joukkueet kilpailivat suurella joukolla Helsingissä elokuussa 2019, mutta Covid 19 epidemia pysäytti toiminnan muutamaksi vuodeksi, mutta nyt on edessä lohikäärmeiden paluu!
Qu Yuan:in legenda
Tuen Ng (lohikäärmevenefestivaali) kunnioittaa arvostettua historiallista hahmoa, Qu Yuania (lausutaan Chu Ywan), ja hänen tarinaansa. Hän eli lähes 2500 vuotta sitten muinaisessa Kiinassa. Chun kuningaskunnan hallituksen korruption vuoksi poliittiset kilpailijat syyttivät Qu Yuania väärin perustein maanpetoksesta ja tämän seurauksena hänet karkotettiin maasta. Epätoivoissaan ja ehkä viimeisenä protestina hallitusta vastaan hän heittäytyi Mi Lou nimiseen jokeen.
Kiinalaiset eivät ole unohtaneet tätä hänen epätoivoistansa sankarillista tekoaan ja sitä, kuinka kalastajat meloivat veneillään hukuttautumispaikalle saadakseen hänen ruumiinsa talteen ennen kuin kalat ennättävät syödä ruumiin lyöden rumpuja ja heittämällä riisinyyttejä jokeen häiritäkseen kaloja. Näin syntyi perinne, joka jatkuu yhä.
Vuosittain viidennen kuun kuukauden viidentenä päivänä (yleensä kesäkuussa) dragonmelojat toteuttavat uudelleen tuon kiihkeän ryntäyksen pelastaakseen Qu Yuanin melomalla koristeellisilla lohikäärmeveneillä, rumpujen päristessä. Varmuudella ei tunneta, kuinka lohikäärmevenekilpailu sai alkunsa, mutta uskotaan, että vuosien varrella ne käynnistettiin pahojen vesihenkien torjumiseksi. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että 5. kuun numeroiden yhdistelmää pidetään huonona enteenä ja lohikäärmeet kykenisivät karkottamaan pahat henget, suojelemaan ihmisten terveyttä ja varmistaa hyvän sadon valmistuminen vuosittain.
Tähän aikaan vuodesta syödään myös erikoisruokia, erityisesti Hongkongissa, mukaan lukien jäljennökset riisinyyteistä, joita kalastajat heittivät Milo-jokeen yrityksessään pelastaa QuYuan.
Wanhat uutiset
Hyväntekeväisyys on osa dragonmelontaa
Helsingissa järjestettävän dragonmelontatapahtuman järjestät Suomen Dragonliitto ry ja Helsingin Kanoottiklubi ry olivat ensimmäiset urheilujärjestöt, jotka ryhtyivät tukemaan HUS:in Lasten ja nuorten sairaalan - Lastenklinikan - pikkupotilaiden terveydenhoitoa taloudellisesti. Toiminta alkoi vuonna 1990.
Helsingissä järjestettyjen kilpailujen kumulatiivinen lahjoituspotti on noin 530.000 euroa. Koko maan tasolla on dragonmelontatapahtumien avulla kerätty lasten terveydenhoidon edistämiseen yli 1.000.000 euroa vuodesta 1990 alkaen. Melontatapahtumien järjestelyistä ovat vastanneet paikalliset melontaseurat ja ne ovat samalla voineet tapahtumajärjestelyillä kartuttaa oman varanhankintansa tuottoja.
Kansainvälisiä melojia
Huippuhetkiä
16.5.2007 Kiinan Kansantasavallan suurlähetystön kulttuuriosasto Suomessa ja Suomen Dragonliitto Ry ovat sopineet yhteistoiminnan aloittamisesta suomalaisen dragonmelontatoiminnan kehittämiseksi, kiinalaisen kulttuurin edistämisestä Helsingissä sekä suomalaisten yritysten ja suurlähetystön välisten suhteiden luomisesta Dragon 2007 tapahtuman yhteydessä.
Yhteistoimintaa koskeva sopimus allekirjoitettiin Kulosaaressa 16.5. Allekirjoittajina toimivat kulttuuriasiainneuvos Wu Shiguang ja puheenjohtaja Matti Rahikka.
25.1.2007 Ylipormestari Jussi Pajunen, Suomen Dragonliiton edustajat ja varsin suuri joukko melontajoukkueiden kippareita vieraili Lastenklinikalla suorittamassa viime elokuun melontojen avulla kerätyn rahasumman lahjoittamisen klinikan edustajille.
Lahjoitustilaisuuteen osallistuneilla oli mahdollisuus vierailla myös teho-osastolla.