Sarjat ja maksut
Melontatapahtuman sarjat ovat:
- Kokonaiskilpailu (kaikki yhdessä)
- Yritysjoukkueet, alaluokka
- Yhteisöjoukkueet, alaluokka
Joukkueiden henkilömäärät:Joukkueiden enimmäishenkilömäärä on 18 henkilöä sisältäen perämiehen ja rummunlyöjän.
Sukupuolikiintiöt:
Yritys- ja yhteisösarjan joukkueisiin tulee kuulua sekä miehiä että naisia; vähintään kuusi "vähemmistönä" olevaa sukupuolta.
Yrityssarjaan osallistuminen maksaa vain 750 euroa.
Yhteisösarjaan osallistuminen maksaa hävyttömän vähän eli 350 euroa.
Vene ja pelastusliivit sisältyvät osallistumismaksuun.
Kilpailupaikka
Dragonmelonta järjestetään Seurasaaren vesistössä Helsingin Melontakeskuksen toimiessa kilpailukeskuksena. Kilpailurata sijaitsee Rajasaaren salmessa ja lähdöt tapahtuvat pääministerin virka-asunnon tuntumassa. Melontakeskuksen osoite on Rajasaarenpenger 8, 00250 Helsinki. Melontakeskukseen löydät kartan tästä.
Melontakeskus on kuvassa alinna näkyvä rakennus ja kilpailurata sijoittuu Rajasaareen vievän sillan pohjoispuolelle (lähtö) ja eteläpuolelle (maali).
Järjestäjät
Kisatoimisto
Suomen Dragonliitto ry
Tilkantori 10 A Lt 1, 00300 Helsinki
puh. 094362400
sähköposti:
(käytä mieluiten sähköpostia)
Helsingin Kanoottiklubi ry
Tilkantori 10 A Lt 1, 00300 Helsinki
www.helsinginkanoottiklubi.fi
puh. 094362400
sähköposti:
HKK-Dragon ry
Tilkantori 10 A Lt 1, 00300 Helsinki
puh. 094362400
sähköposti:
Aikataulu
Ilmoittautumisaikataulu
Pe 17.5. Ilmoittautumisaika bonusedulla päättyy (ilmainen lisäharjoituskerta 14.6. mennessä)
Pe 14.6. Ilmoittautumisaika perusmaksulla päättyy
Pe 2.8. Ilmoittautumisaika lisämaksulla (+100 euroa) päättyy
Tapahtuman aikataulu
To 15.8. klo 18.00 kilpailupäivä (1. lähtö klo 18.00)
Ke 14.8. klo 18.00 varapäivä (1. lähtö klo 18.00)
Järjestäjät pidättävät itsellään oikeuden muuttaa aikatauluja, mikäli joukkuemäärä ylittää tuntuvasti oletetun joukkuemäärän. Kilpailun lisäpäivä (varapäivä) on 14.8,
Oheispalvelut
Kilpailun ajan toimii Melontakeskuksen ranta-alueella kisaterassi, jonka toteutuksesta vastaa Helsingin Melontakeskus Oy. Terassilta voit ostaa:
- olut (6 eur), siideri (7 eur), virvoitusjuomat (3 eur)
- ruokaa (8 eur), makkaraa (2 eur), kahviotuotteita (alk. 2 eur)
Ravintolapalvelujen maksamista varten on mahdollista tilata ennakkoon dragonrahoja ja käyttää niitä maksuvälineenä kisa-alueella. Dragonrahat ovat arvoltaan 1, 2, 6 tai 8 euroa.
Dragonraha
Terassilla tarjolla olevat ravintolapalvelut voit maksaa kätevimmin erityisellä dragonrahalla. Dragonrahat ovat arvoltaan 1 euroa, 2 euroa, 6 euroa ja 8 euroa. Dragonrahalla nopeutat joukkueesi asiointia myyntipisteissä ja vältät käteisen rahan käyttöä.
Dragonrahat voit tilata joukkueellesi ennakkoon rahojen tilauslomakkeella. Tilauksen suoritettuasi Sinulle saapuu postin mukana lasku. Tilausta vastaan Sinulle luovutetaan tilaamasi määrä dragonrahoja, jotka toimivat maksuvälineenä terassin myyntipisteissä.
Dragonrahaa on mahdollisuus hankkia aina melontatapahtuman päättymiseen asti. Joukkueet voivat myös lunastaa lisää dragonrahaa kilpailupaikan rahanvaihtopisteestä käteisellä rahalla tai pankkikortilla.
Käyttämättömiä dragonrahoja ei lunasteta takaisin.
Käteinen raha ja maksukortit
Terassilla hyväksymme vain käteisen rahan maksuvälineenä. Käteisellä rahalla ja pankkikortilla voit ostaa kisatoimistostamme dragonrahoja. Ostosten alaraja on 50 euroa. Meillä käyvät useimmat pankki- ja luottokortit.
Oheiskilpailut
- pukeutumiskilpailu
valitsemme "parhaiten pukeutuneen" joukkueen - rummunlyöjäkilpailu
valitsemme "mahtavimman" rummunlyöjän - paras huutosakki –kilpailu
valitsemme "parhaiten kannustavan" huutosakin
Palkinnot
Melontatapahtumassa palkitaan seuraavasti:
Kokonaiskilpailu
- voittajalle dragon 2024 pokaali ja syksyllä 2024 tai keväällä 2025 järjestettävä melontasafari
Yhteisösarja
- voittajalle dragon 2024 pokaali
Yrityssarja
- voittajalle dragon 2024 pokaali
- voittajajoukkue palkitaan syksyllä 2024 tai keväällä 2025 järjestettävällä melontasafarilla
Rummunlyöjäkilpailu
- Helsingin Melontakeskuksen vuokraamon lahjakortteja (2 kpl, 2 h kajakki tai SUP -melonta, kesä 2024)
Huutosakkikilpailu
- Kunniamaininta + pokaali
Pukeutumiskilpailu
- voittajajoukkue palkitaan syksyllä 2024 tai keväällä 2025 järjestettävällä melontasafarilla (20 hlöä)
Melojakohtaisen kunniakirjan voit tulostaa TÄSTÄ.
Tekniikkavinkki
Jokainen Helsingin dragonmelontakilpailuun osallistuva joukkue voi tilata itselleen yhden tai useampia salaharjoituskertoja. Yksi harjoituskerta sisältyy osallistumismaksuun. Salaharjoittelu tapahtuu Helsingin Melontakeskuksessa osoitteessa Rajasaarenpenger 8. Yksi salaharjoituskerta kestää 60 minuuttia ja maksaa 70 euroa. Salaharjoittelun keskeiset valmennukselliset tavoitteet ovat:
- joukkue hallitsee tahdissa melomisen taidon
- joukkue tuntee omat voimansa
- joukkue taitaa lähtötekniikan
- perämies hallitsee ohjaustekniikan
Näiden taitojen varmistamiseksi seuraavassa muutamia ajatuksia joukkueen valmentamista varten.
Istumajärjestys
Vene kuormataan lievästi takapainoiseksi, sillä se helpottaa veneen ohjattavuutta. Vene kuormataan tasapainoisesti siten, että veneen molempien puolten miehistöt olisivat mahdollisimman samanpainoiset. Suurikokoisia henkilöitä ei kannata sijoittaa veneen takimmaisille paikoille koska nämä eivät mahdu siellä kunnolla melomaan/istumaan. Etummaiseen lähinnä rummunlyöjää istuvaan pariin kannattaa valita joukkueen keskiarvoa parempikuntoiset (ei kuitenkaan välttämättä kovakuntoisimmat) melojat, jotka melovat hyvällä tekniikalla. Tahtiparin huono melontatekniikka haittaa kaikkien näiden takana melovien toimintaa. Veneen voi kuormata myös kahden viiden parin ryhmissä siten, että näiden ryhmien väliin jää yksi vapaa penkkirivi. Tällöin veneen kuormaus aloitetaan ensimmäisestä penkkirivistä.
Melontarytmi
Etummainen pari määrää joukkueen melontatahdin ja rummunlyöjä seuraa tätä tahtia välittäen sen edelleen muille melojille. Melontarytmin toistaminen helpottaa yleensä samatahtisuuden löytymistä. Parhaiten menestyneet joukkueet ovat meloneet välierissä ja finaaleissa noin 85 vetoa minuutissa.
Melontatekniikka
- Melojat istuvat mahdollisimman lähellä veneen ulkolaitoja ja tukeutuvat jalkojen ja pakaroidensa välityksellä mahdollisimman tukevasti istuimeen.
- Melasta tartutaan kaksin käsin kiinni siten, että toinen käsi tarttuu melaan "nupin" yläpuolelta ja alempi/vetävä käsi noin 10 cm lavan yläpuolelta. Alempi käsi tarttuu melan varteen siten, että peukalo kohtaa muut sormet melan varren eri puolilta lähtien.
- Veto aloitetaan suoraksi ojennetulla käsivarrella. Vartalo kumartuu eteen ja kiertyy samalla vetävän käden puolelle. Melan asento on pysty ja veto kulkee veneen kyljen suuntaisesti.
- Veto lopetetaan kun vetävän käden ranne saavuttaa vatsan etupinnan Itse veto on nopea, voimakas ja luonteeltaan terävä.
- Valtaosa melojista meloo mieluiten vasen käsi alhaalla ja tästä syystä oikea käsi alhaalla melovia on joukkueissa vähemmistö. Tasapainoisen melontasuorituksen kannalta kannattaa etsiä/kokeilla hyviä "kakkosoikeita" jotta veneen molemmilla puolilla tuotettaisiin yhtä paljon työtä
Lähtötekniikka
Veneet lähtevät itse kilpailussa paikoiltaan. Onnistuneen lähdön vaikutus joukkueen lopputulokseen on ratkaiseva – epäonnistuneen lähdön vuoksi koko suoritus voi mennä pipariksi ja jatkopaikka jäädä saamatta. Ensimmäiset kaksi tai kolme vetoa ovat luonteeltaan venettä liikkeelle panevia ja siksi tempoltaan rauhallisia. Juuri näiden vetojen aikana on suurin vaara seota tahdissa, mikäli joukkue kiihdyttää liian nopeasti tahtiaan – joku putoaa silloin varmasti tahdista. Noin kuudennen – kahdeksannen vedon kohdalla tahti kiihtyy huippuunsa. Joukkueen kestävyys ratkaisee kuinka pitkään yllä pidetään maksimitahtia ja milloin siirrytään matkavauhtiin.
Perämies
Perämies seisoo rennosti haara-perusasennossa koko rintakehä eteenpäin osoittaen ja katsoen eteenpäin rummunlyöjän ylitse ja sivuitse. Suurimpia perämiehen virheitä ovat kyykistely ja melan tarkkailu taaksepäin katsomalla. Perämelan lape pidetään selkeästi vedessä ja sitä käytetään peräsimen tapaan – perämies ei "soutele sivuttain" eteenpäin melottaessa. Perämies tuntee jaloissaan, mikäli vene on sivusuunnassa epätasapainoisesti kuormattu. Mikäli perämies joutuu tyvenessä ohjaamaan voimalla on tämä merkki siitä, että joukkue meloo toiselta puolelta voimallisemmin kuin toiselta.
Rummunlyöjä
Lyö tahtia ensimmäisenä melovan tahtiparin melonnan rytmissä. Rummunlyöjä voi kohdistetuin ohjein vaikuttaa yksittäisten melojien rytmihäiriöihin.
Harjoituksen kulku
Salaharjoituksen aikana kannattaa kiinnittää huomiota edellä esitettyihin vinkkeihin. Melontatekniikan ja rytmin harjoittamisen kannalta kannattaa pyrkiä rentoon ei aivan täysillä tapahtuviin spurtteihin – sopiva spurtin pituus voi olla esim. 75 – 100 metriä. Lähtöharjoituksia tehtäessä veto kestää niin kauan, että vene on saatu täyteen vauhtiin ja melontatempo vakiinnutettua.
Melontatekniikan videovinkki
Katso video https://www.youtube.com/watch?v=j7lRbj3K8c4.
Tekniikkakuvia ja tekstiä
Katso Ruotsin Kanoottiliiton vinkit
http://www.kanot.com/globalassets/svenska-kanotforbundet-drakbat/dokument/teknikkompendium.pdf
Dragon-harjoittelu
Valmenna joukkueesi huippukuntoon harjoittelemalla melontaa kilpailualueella. Harjoituspaikkana toimii Helsingin Melontakeskus, Rajasaarenpenger 8, 00250 Helsinki.
Jokaisen joukkueen osallistumismaksuun sisältyy yksi tunnin mittainen harjoituskerta. Muut harjoituskerrat maksavat 70 euroa/tunti.
Harjoitteluvinkkejä varten olemme laatineet "valmennusoppaan".
Harjoitusvuorot löydät täältä.
Huom!Jos varaus jostain syystä epäonnistuu, tee varauksesi kirjoittamalla yhteystietosi ja haluttu harjoitteluaika sähköpostilla
Osallistumismaksut
Melontatapahtuman osallistumismaksut ovat seuraavat:
- Yrityssarja 750 euroa
- Yhteisösarja 350 euroa
Osallistumismaksuun sisältyy yksi harjoituskerta kestoltaan yksi tunti. Ajat varataan verkossa.