Kippariohjeet
Kippariohje 1/24
Hienoa, että Sinä ja joukkueesi olette ilmoittautuneet uudelleen käynnistyvään dragonmelontatapahtumaan. Edellisen kerran kilpailtiin vuonna 2019. Neljä kesää on jäänyt väliin ennen, kuin kilpaileminen on voinut jatkua epidemiatilanteen ja sitä seuranneiden rakennustöiden vuoksi.
Tässä kippariohjeessa haluamme jakaa Sinulle ja joukkueellesi tietoa elokuun kilpailusta.
Lähtötilanne vuoteen 2024
Liiton toimistolle tuli kuluneen talvikauden aikana muutama kysely, missä tiedusteltiin dragonkilpailun elvyttämisestä. Samoihin aikoihin liitossa ja kilpailujen järjestelyistä vastanneissa seuroissa pohdittiin myös tapahtuman elvyttämistä. 30 kertaa järjestetyllä tapahtumalla on komea historia, mutta mitä tapahtuisi elvytysyrityksessä? Lähteekö riittävän monta joukkuetta mukaan, että kisaaminen tuntuisi joukkueiden mielestä kisaamiselta. Dragonmelontatapahtuman taloudelliset riskit huolettavat järjestäjiä, sillä ”vanhoja voittovaroja” ei enää ole käytettävissä puskurina eikä toiminnan resurssointiin.
Katsoimme oikeaksi lähteä liikkeelle molemminpuolisen toiminta- ja talousriskin välttämiseksi ja siksi lähestyimme aluksi vanhoja tuttuja joukkueita ja kippareita. Nyt on koossa ns. kipurajan ylittävä määrä joukkueita ja kisajärjestelyt ovat voineet alkaa. Toimistolla naputellaan erilaisia viranomaishakemuksia ja hetken kuluttua yritämme somessa toteuttaa pienimuotoisen mainoskampanjan. Toivomme kovasti, että jo ilmoittautuneet joukkueet yrittäisivät omalta osaltaan kasvattaa joukkuemäärää.
Muutaman vuoden tauon jälkeen meidän on rakennettava myös uusi järjestelyorganisaatio toimihenkilöineen, paljon on tulossa mukaan ”konkareita”, mutta uusille tekijöille riittää opetettavaa.
Kilpailupaikka
Dragonmelonta järjestetään Seurasaaren vesistössä Helsingin Melontakeskuksen toimiessa kilpailukeskuksena. Kilpailurata sijaitsee Rajasaaren salmessa ja lähdöt tapahtuvat pääministerin virka-asunnon tuntumassa. Melontakeskuksen osoite on Rajasaarenpenger 8, 00250 Helsinki.
Ilmoittautumisaikataulu
Pe 17.5. Ilmoittautumisaika bonusedulla päättyy (ilmainen lisäharjoituskerta 14.6. mennessä)
Pe 14.6. Ilmoittautumisaika perusmaksulla päättyy
Pe 2.8. Ilmoittautumisaika lisämaksulla (+100 euroa) päättyy
Näistä aikatauluista joustamme vielä hieman, jos se mahdollistaisi joukkuemäärän kasvattamisen vielä nykyisestä, mutta kovin montaa lisäjoukkuetta ei yksipäiväinen kilpailu uudella karsintajärjestelmällä voi ottaa vastaan.
Tapahtuman aikataulu
Suunnitelman mukaan kilpailemme torstaina 15.8. klo 18.00 kilpailupäivä (1. lähtö klo 18.00), mutta ensimmäinen lähtö/avajaiset voivat vielä hieman aikaistua, mikäli joukkuemäärä sitä edellyttää. Olemme varanneet keskiviikon 14.8. klo 18.00 varapäivä kilpailun varapäiväksi (1. lähtö klo 18.00). Järjestäjät pidättävät itsellään oikeuden muuttaa aikatauluja, mikäli joukkuemäärä ylittää tuntuvasti oletetun joukkuemäärän. Kilpailun lisäpäivä (varapäivä) on 14.8., mutta lähtökohtamme on yksipäiväinen tapahtuma.
Lähtölistat
Ilmoittautuneiden joukkueiden nimet lisätään verkkosivulle ilmoittautumisajan umpeuduttua. Samalla julkaistaan aika-ajon lista. Palautumisajan maksimoimiseksi joukkueiden melontajärjestys on sama kuin tapahtumaan ilmoittautumisjärjestys.
Sarjat
Aiempiin kilpailuihin verrattuna on sarjojen osalta tapahtunut merkittävä muutos. Nyt kaikki joukkueet kilpailevat samasta (ainoasta) kilpailun voittopokaalista ja kamppailevat koko kilpailun ajan toisiaan vastaan. Kilpailussa palkitaan luokkapalkinnoilla paras yritysjoukkue ja paras yhteisöjoukkue.
Sukupuolikiintiöt
Yritys- ja yhteisösarjan joukkueisiin tulee kuulua sekä miehiä että naisia; vähintään kuusi "vähemmistönä" olevaa sukupuolta. Kilpailun johto voi poiketa tästä säännöstä esim. tilanteissa, missä osallistuvalla joukkueella ei olisi riittävästi miessukupuolisia mukana tai joukkueen melojamäärä olisi pienempi kuin 18.
Veneet ja varusteet
Kilpailu käydään järjestäjän venekalustolla, joten kaikki veneet ovat samanarvoisia kilpailutilanteessa. Lohikäärmevene on 12 metriä pitkä ja 1,1 metriä leveä. Veneen pituus on pää- ja pyrstökoristeineen runsaat 14,5 metriä. Veneet ovat vakaita.
Veneen miehistö koostuu Dragonkilpailussa enintään 18 henkilöstä, joista yksi toimii perämiehenä ja yksi tahdinantavana rummunlyöjänä. Muut melojat istuvat pareittain. Mikäli joukkueessa on vähemmän henkilöitä kuin 18, on joukkueen mahdollista luopua rummunlyöjästä.
Jokainen meloja on velvollinen käyttämään kilpailusuorituksen aikana pelastus- tai kelluntaliiviä. Veneiden varustukseen kuuluu järjestäjän kelluntaliivit.
Veneiden varusteisiin kuuluvat melat, ohjausairo, rumpu, rumpupalikat ja nimitaulut. Vene ja pelastusliivit sisältyvät osallistumismaksuun.
Melontarata
Melontaradan pituus on 300 metriä ja sen lähtöpaikka sijaitsee lähellä pääministerin virka-asunnon (Kesäranta) saunan laituria. Maali sijaitsee Melontakeskuksen edustalla.
Kilpailusäännöt
Kilpailusäännöt on julkaistu Dragonliiton verkkosivulla kassa säännöt.
Mainossäännöt, yrityssarja
Mainossäännöt on julkaistu Dragonliiton verkkosivulla kohdassa mainossäännöt.
Palkinnot
Melontatapahtumassa palkitaan seuraavasti:
Kokonaiskilpailu
- voittajalle dragon 2024 pokaali ja syksyllä 2024 tai keväällä 2025 järjestettävä melontasafari
Yhteisösarja
- voittajalle dragon 2024 pokaali
Yrityssarja
- voittajalle dragon 2024 pokaali
- voittajajoukkue palkitaan syksyllä 2024 tai keväällä 2025 järjestettävällä melontasafarilla
Rummunlyöjäkilpailu
- Helsingin Melontakeskuksen vuokraamon lahjakortteja (2 kpl, 2 h kajakki tai SUP -melonta, kesä 2024)
Huutosakkikilpailu
- Kunniamaininta + pokaali
Pukeutumiskilpailu
- voittajajoukkue palkitaan syksyllä 2024 tai keväällä 2025 järjestettävällä melontasafarilla (20 hlöä)
Melojakohtaisen kunniakirjan voit tulostaa kilpailun jälkeen TÄSTÄ.
Dragon-harjoittelu
Valmenna joukkueesi huippukuntaa harjoittelemalla melontaa kilpailupaikall. Helsingin Melontakeskuksessa. Jokaisen joukkueen osallistumismaksuun sisältyy yksi tunnin mittainen harjoituskerta. Ne joukkueet, jotka ilmoittautuivat 14.6. mennessä saavat lahjaksi yhden ylimääräisen maksuttoman harjoituskerran. Muut harjoituskerrat maksavat 70 euroa/tunti.
Harjoitusvuoron voit varata täältä,
Oheispalvelut
Kilpailun ajan toimii Melontakeskuksen ranta-alueella kisaterassi, jonka toteutuksesta vastaa Helsingin Melontakeskus Oy. Verkkosivulla ja tulevissa kippariohjeissa kerrotaan oheispalvelujen yksityiskohdista. Melontakeskuksen alue on anniskelualuetta.
Laskutus
Lähetämme pian osallistumista koskevan laskun.
Kysyttävää?
Jos mielessäsi on jokin kysymys, mihin et verkkosivuiltamme tai kippariohjeesta löydä vastausta, niin kirjoita toimistolle sähköpostia tai soita (vastaan jos on sopiva väli muilta kiireiltä).
Kippariohje 2/24
KIPPARIOHJE 2/24
Kilpailun alkuun on kaksi viikkoa. Olemme valmistelleet kilpailun toteuttamiseen liittyvää ideointia, sillä yhteiskunta, melojat ja moni seikka on mielestämme muuttunut edellisten kilpailujen jälkeen. Olemme tehneet jo jonkin verran valmistelevia kilpailun käytännön toimia, sisältöön liittyviä suunnitelmia, viranomaisilmoituksia ja monenlaisia hankintoja.
Tässä kippariohjeessa haluamme jakaa Sinulle ja joukkueellesi tietoa elokuun kilpailusta.
Karsinnat ja finaalit
Kilpailun aikana käytettävissämme on kahdeksan dragonvenettä ja todennäköisesti yksi varavene. Kolmen muun veneen kunnostaminen on siksi suuri ja hintava työ, että tässä ensimmäisessä tauon jälkeisessä kilpailuissa emme panosta siihen. Kilpailun alkuvaihe eli joukkuekohtainen aika-ajo toteutetaan periaatteella nro 1, nro 2, nro 3 ja nro 4, minkä jälkeen on pieni tauko ja sen jälkeen seuraavat venekunnat itsenäisenä melontana (kukin yksin) ja jälleen uusi lyhyt tauko ja seuraavat neljä lähtöpaikalle. Tässä vaiheessa on vielä 2 – 3 joukkuetta epävarmoja osallistumispäätökseen, minkä vuoksi joukkuemäärä on 12 – 14 kpl.
Yksin suoritetun aikamelonnan jälkeen joukkueet jaetaan kolmeen tai neljään alkuerään, missä kussakin on joko kolme tai neljä venekuntaa. Aika-ajon nopein venekunta valitsee maissa ensimmäisenä haluamansa alkuerän, toiseksi nopein haluamansa jne. Tämä muistuttaa sprinttihiihdoista tuttua karsintatapaa.
Joukkueiden lopullinen määrä ratkaisee, selviytyykö vain erän voittaja jatkoon (4 erää/4 joukkuetta) vai kolmen erän voittajat (3 erää/4 joukkuetta) plus paras toiseksi meloneen venekunnan aika.
Loppukilpailussa meloo yhteensä neljä joukkuetta, riippumatta siitä ovatko ne yritysjoukkueita tai yhteisöjoukkueita.
Lähtölista
Lähtölista julkistetaan tämän viikon aikana, jolloin myös edellä kerrottu kaavio voidaan julkaista.
Lähetystapa
Lähettäminen tapahtuu sähköisellä välineellä, ei perinteisellä starttipistoolilla. Käytettävästä lähetyslaitteesta kerrotaan viimeistään joukkueiden kippareille kilpailun alkajaisiksi.
Joukkuekohtaisessa aikamelonnassa joukkueiden tulee asettua lähtölinjalla peräkkäin radan keskilinjalle, missä sijaitsee merkkipoiju, joka varmistaa kaikille joukkueille teoriassa yhtä pitkän melonta matkan maaliin. Vaarana on, että venekunta meloisi yksin radalla ollessaan hieman vinoon (pidemmän matkan).
Dragon-harjoittelu
Valmenna joukkueesi huippukuntoon harjoittelemalla melontaa kilpailualueella. Harjoituspaikkana toimii Helsingin Melontakeskus, Rajasaarenpenger 8, 00250 Helsinki.
Olemme muuttaneet harjoittelun kustannuksia niin, että jäljellä olevan harjoitusajan puitteissa jokainen joukkue voi harjoitella maksutta kaksi kertaa. Muut harjoituskerrat maksavat 70 euroa/tunti.
Harjoitusvuoron voit varata verkkosivumme kautta.
Kisapaikan järjestelyt
Helsingin Melontakeskuksesen rakennuksessa on käytettävissä useita pukutiloja, pesutiloja ja wc-tiloja. Lukittuja varastosäilytystiloja ei ole.
Rakennuksessa on myyntitoimintaa hoitava kahviotila, jonka rajallisella toiminta-alueella on rajallinen anniskelupaikkojen määrä. Rakennuksen länsialueella on telttapisteeseen perustuva ruoka-, virvoitus- ja alkoholittomien juomien myyntipiste.
Länsipihalla on mahdollisuus seurata kilpailun kulkua ja kuulla siihen kuuluvaa kisaselostusta. Rajasaareen vievän uuden sillan ansiosta sen lähialue on aiempaa hienompi, mutta meillä ei ole vielä kokemusta siitä, kuinka sillalle voidaan melontasuorituksia seurata.
Lähtötilanne rantajärjestelyihin
Katsomme oikeaksi lähteä liikkeelle huomioiden, että kysymys on yksipäiväisestä kilpailusta, minkä aikana joukkueilla on vähintään kaksi suorituskertaa ja jatkoon selviytyvillä venekunnilla kolme suoritusta. Suhteellisen pieni joukkuemäärä tarkoittaa myös tiivistä suorittamista, jolla lienee vaikutusta niin lähtöjen välillä tapahtuvaan alkoholin käyttöön ja ehkä myös ravintopalveluihin. Tästä syystä kisapaikalle ei ole haettu yhdeksi päiväksi laajennettua alkoholilupaa.
Ruoka- ja juomatuotteiden ennakkotilaus
Verkkosivulla on tulostettavissa dragonrahoja käytettäväksi ravintolatuotteiden ennakkotilausta varten. Dragonrahan käyttäminen helpottaa asiointia myyntipisteissä. Suosittelemme myös käteisrahan ottamista mukaan, koska käytettävissämme on varmuudella vain yksi maksupääte. Osa Melontakeskuksen alueesta on anniskelualuetta, siis aiempaa pienempi alue.
Pysäköinti
Rajasaarenpenkereen varrella on rajallinen määrä maksullisia pysäköintipaikkoja. Rajasaaren koirapuiston edustan pysäköintialueella on pieni määrä parkkikiekkoon perustuvia pysäköintipaikkoja. Rajasaaren telakointialueella ei ole tällä hetkellä veneitä, mutta kylläkin venetrailereita. Pysäköintialue A on varattu melontaseurojen ja erään veneilyseuran käyttöön, minkä vuoksi se ei ole joukkueiden käytettävissä. Polkupyörällä saapuvien on hyvä sijoittaa pyöränsä Rajasaareen, sillä järjestäjien ei ole suotavaa saada kunnan palautetta vasta mullattujen alueiden ”tuhoutumisesta”.
Kippariohje 3/24
Kilpailun alkuun on viisi päivää. Olemme valmistelleet kilpailun toteuttamiseen liittyvää Sinulle ja joukkueellesi tarvittavaa tietoa elokuun kilpailusta.
Tulkaa ajoissa paikalle
Tapahtuman ensimmäinen lähtö tapahtuu klo 18.00. Melontavaatteiden vaihto, ilmoittautuminen vaihtoalueelle, melontaliivien pukeutuminen, veneeseen istuutuminen, nimikilven kiinnittäminen telineeseen ja lähtö laiturista sekä melonta lähtöpaikalle vaatinevat noin 30 min. Veneissä on kahden värisymboolin numerot eli valkoinen ja punainen ja se on lähtö- tai myöhemmin ratajärjestyksen mukaan 1, 2, 3 tai 4.
Lähtöpaikka aika-ajossa
Melontarata on aika-ajoa varten jaettu kahtia ja lähtölinjan keskikohta on merkitty punaisella melontapoijulla. Aika-ajossa käytetään Rajasaaren puolta aikamelontaan maaliin ”puolikkaan” oikeaa puolta. Siltaan on tehty poijumerkinnöin radat 1, 2, 3 ja 4, käytä rataa nro 3.
Melonta lähtöpaikalle aika-ajossa
Lähtölinjaa kohden etenevä joukkue meloo vastakkaiseen suuntaan lähinnä kuuluttamoa kulkevaa rataa, toisessa suunnassa katsottuna rata nro 1. Vältä melomasta sillan alla yhtäaikaisesti maalia kohden melovan joukkueen kanssa, mutta sen jälkeen joukkueesi voi suunnata lähettäjän veneen oikealle puolelle päästäkseen vuorollaan lähtölinjalle.
Nopeasti laiturille
Maaliviivan ylittänyt joukkue meloo pikaisesti laiturialueelle ja luovuttaa veneensä varusteineen kolmannella veneryhmällä, jotta nämä voivat meloa lähtölinjaa kohden.
Välierien joukkueet
Välittömästi sen jälkeen, kun kaikki joukkueet ovat suorittaneet aika-ajonsa, niin kuuluttamon edessä joukkueiden kipparit varaavat joukkueelleen yhden välierän, aika-ajon nopein valitsee ensin ja tälle tulee ratanumero 1. Toiseksi nopein joukkue valitsee itselleen oman erän jne. Välieriä on yhteensä 4 kpl. Heti kun ensimmäisen välierän joukkueet ovat tiedossa, ne siirtyvät vaihtoalueella, sitten veneeseen (joukkueen vene = ratanumero) ja ne lähtevät kohden lähtölinjaa. Seuraavan välierän joukkueet siirtyvät vaihtoalueen kautta samalla tavoin vesille. Ensimmäisen välierän joukkueet tulevat pikaisesti kolmannen välierän joukkueita varten. Toisen välierän joukkueet tuovat veneensä viimeiselle välierälle.
Finaali
Kunkin välierän voittajajoukkue selviytyy finaaliin, muut joukkueet karsiutuvat. Ratajärjestys finaalissa on seuraava: rata nro 1:llä meloo neljännen välierän voittaja, radalla nro 2 meloo kolmannen voittaja, radalla nro 3 meloo toisen voittaja ja lähinnä Rajasaarta ensimmäisen välierän voittaja. Käytössä on valkoisin numeroin varustetut veneet.
Lähetystapa
Lähettäminen tapahtuu sähköisellä välineellä, ensin ohjaavalla käsikovaäänisellä ja starttipistoolin äänen korvaa ”piip”.
Ravintolapalvelut
Koko punaisella aidattu läntinen alue on vastoin aiempia suunnitelmiamme varattu AVI:lta tilapäiseksi anniskelualueeksi 15.8. klo 16.00 – 22.00, mikä mahdollistaa luvanvaraisten alkoholijuomiemme nauttimisen ulkoalueella, mutta tarjolla on runsaasti niitä miedompia juomia. Ruokia ja juomia on myynnissä ulkoteltassa ja talon sisällä mm. kahvia, sämpylää ja kahvileipää. Myynnissä on myös vege -tuotteita.
Kisapaikan järjestelyt
Helsingin Melontakeskuksessa on käytettävissä rakennuksessa useita pukutiloja, pesutiloja ja wc-tiloja. Lukittuja varastosäilytystiloja ei ole.
Pukutiloissa ei ole anniskeluoikeutta.
Ruoka- ja juomatuotteiden ennakkotilaus
Verkkosivulla on tulostettavissa dragonrahoja käytettäväksi ravintolatuotteiden ennakkotilausta varten. Dragonrahan käyttäminen helpottaa asiointia myyntipisteissä. Suosittelemme myös käteisrahan ottamista mukaan, koska käytettävissämme on vain kaksi maksupäätettä ja kaksi kassakonetta.